Ekologiset säiliöratkaisut bioöljyn säilytykseen.

Hyvä tietää

Öljy on energiatehokas lämmitysmuoto

 

Öljy on energiatiivis, helposti kuljetettava ja varastoitava energiamuoto. Sen lämpöarvo on korkea, 1000 litraa lämmitysöljyä vastaa energia-arvoltaan 10 000 kWh sähköä. Nykyaikaisen öljykattilan hyötysuhde (noin 95%) merkitsee kustannustehokkuutta sekä alhaisempia päästöjä.

Öljy tuottaa kotiin tasaisen lämmön. Öljylämmityksessä käytetään vesikiertoista lämmitysjärjestelmää, jonka päästöt on todellisuudessa pienemmät kuin usein kuvitellaan. Öljylämmityskattila mahdollistaa erilaisten nestemäisten polttoaineiden, kuin myös biopolttonesteiden käytön. Lisäksi vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä voidaan halutessa käyttää useita eri energialähteitä öljyn rinnalla, esimerkiksi aurinkopaneeleita, jolloin lämmöntuotanto saadaan optimoitua huippuunsa.

Kustannustehokkuutta ja energian optimointia

Kiinteistön lämmityskausi kestää Suomessa reilut puoli vuotta, jolloin öljylämmittäjällä on säiliössään aina pitkään riittävä energiavarasto. Tavallisesti omakoti- tai pientalon säiliöön tilataan öljyä tilataan vain kerran tai kaksi vuodessa ja ostoajan voi ennakoida itse. Öljynkulutuksen määrään vaikuttaa joukko kiinteitä ja muuttuvia asioita. Näitä ovat muun muassa kiinteistön ominaisuudet, sijainti, säätila, asukasmäärä sekä asumistottumukset. Kulutukseen vaikuttaa myös kiinteistön mahdolliset muut rinnakkaiset lämmitysmuodot. Öljy- ja biopolttoaineala ry:n mukaan keskimääräisen öljylämmitystalon (150 m2) öljyn kulutus on 2000-luvun aikana pudonnut 2900 litrasta 2300 litraan 10 vuodessa. Kulutuksen pienentymiseen on vaikuttanut öljylämmityskiinteistöjen energiatehokkuuden parantamistoimenpiteet ja muut remontit.

  

Kestävä kehitys ja öljy

Kestävän kehityksen myötä raakaöljypohjaisia polttoaineita korvataan kiihtyvällä vauhdilla biopohjaisilla vaihtoehdoilla. Se asettaa polttoaineiden käsittelyketjulle uudenlaisia ratkaisuja, kun perinteiset säiliöt eivät kestä etanolien happamuutta. EU:n päästövaatimuksissa on asetettu tavoite, että 10 % Euroopan öljynkulutuksesta tulee olla korvattu biopohjaisilla raaka-aineilla 2020 mennessä. Suomen itselleen asettama tavoite on 20 % vuoteen 2020 mennessä. Toistaiseksi pääasiassa käytettävät lämmitysöljyt ovat rikittömiä ja niiden valmistevero on kevyempi kuin liikennepolttoaineen verotus. Öljylämmityksen kumulatiivinen arvio vuosittaisesta energiakustannuksista, sisältäen investointikustannuksen, on vuodelle 2017 noin 55000 euroa. Se on vähemmän kuin sähkölämmityksen kustannukset. Öljylämmitysjärjestelmä on teknisesti erittäin pitkäikäinen. Öljykattila kestää käytössä keskimäärin 20–25 vuotta ja polttimen uusimisikä on noin 10–15 vuotta. Li-Plast Nailonsäiliön käyttöikä on noin 33 vuotta.

Asuinnrakennusten öljylämmityksen hiilidioksidipäästöt ovat alle 2,5% fossiilisten polttoaineiden tuottamista hiilidioksidipäästöistä Suomessa.

Li-Plast tarjoaa ratkaisuja erilaisiin varastointitarpeisiin, myös bioöljyn säilytykseen. Öljylämmitteinen koti on ekologinen vaihtoehto.